Vstát z mrtvých

3. 11. 2010 13:33

Jsou dušičky.

Už dlouho jsem si tak pěkně nezazoufala jako v posledních pár týdnech. Zrazuje mě vlastní tělo tím, jak reaguje na strach, stres a zoufalství, které se já sama snažím vytěsnit za hranice vědomí. Je to divné. Hromada buněk, která by MĚ měla poslouchat, si dělá co chce. Neposlouchá, a co je horší – ví! Ví, že kdybych měla všechno prožívat poctivě až do dna, tak jako jsem to dělala jako malá (ostatně jako to dělal každý z nás jako malý), musela bych strachy nespat z toho, jestli mě jedna paní doktorka nechá odstátnicovat a nebude se mi mstít za „neposlušnost“ (nebo jak já říkám: za příliš tuhou a rovnou páteř). Mé vlastní tělo se bouří všemi možnými dostupnými prostředky, a není nic horšího než zrada vlastního těla, bezmoc, a vztek z bezmoci. Chci volno. Chci prázdniny, které jsem obětovala nesmyslné práci na nesmyslný projekt cholerika. Chybí mi letošní útěk s batohem na zádech, chybí mi dětský tábor a připálené špekáčky. Chybí mi kamarádi s kytarou a moudrost ticha letních nocí. Chybí mi… Kdo mi to vlastně chybí?

Ne, ne, ne! Žádné takové úvahy! Všude kolem mě leží knížky, které čekají až je přečtu. Čeká na mě bakalářka a státnice. Čekají na mě přijímačky na magisterské studium. Čeká na mě řidičák a práce.

Zaměstnání?

To je tak zvláštní slovo. Tajuplné. Tak trochu. Mám ho spojené s velkou neznámou. S prázdnem. Nemá pokračování. Nemá budoucnost. Za „zaměstnáním“ je černá díra, která hltá moje představy o roubence, zvířatech, dětech a slunci. Za zaměstnáním začínají úvahy o smyslu a konci života.

…a lidský život je před Tebou jen vzdech… - říká se v žalmu (někdo kolem 40).

Za chvíli je mi čtyřiadvacet. Dost na to, abych – jako moje spolužačky – měla zaměstnání, dítě, a první manželství.( ;) )

Mám nesplnitelné sny, ambice, a natvrdlá játra.

 

A zoufale toužím vstát z mrtvých.

 

„Bože, dej mi sílu, abych změnila věci, které změnit mohu. Dej mi trpělivost, abych snášela věci, které změnit nemohu. A dej mi moudrost, abych obojí od sebe odlišila.“

(Fridrich Öttinger)

Zobrazeno 1133×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio